Fiskfilé på franska

Idag fristajlade vi lite kring Anna Bergenströms franska fiskfilérecept, och i hela lägenheten spreds en syrlig och rik husmansdoft. Tyvärr somnade ena barnet innan maten stod på bordet, på grund av ett energikrävande besök på Universeum (som, efter all god fisk- och skaldjursmat, är det bästa med att bo i Göteborg) …

IMG_3147

Ingredienser

Fiskfilé på franska

400 g torskfilé (kravmärkt)
ca 3 msk smör
2 finhackade schalottenlökar
3 msk vitt matlagningsvin (Husets vita)
Salt och vitpeppar

1. Värm ugnen på 200 grader
2. Smörj en ugnsform med smör och strö över löken
3. Häll på vinet
4. Skär fisken i långa smala bitar
5. Lägg ut fisken ovanpå löken
6. Salta och peppra
7. In i ugnen 6-8 minuter.

Klassisk vitvinsås

3 msk smör
2 1/2 dl vitt matlagningsvin
2 1/2 dl vatten och en halv buljongtärning
1 1/2 dl vispgrädde
2 äggulor
salt och vitpeppar

1. Smält smöret och rör ner vetemjöl
2. Späd med vinet och buljongen
3. Slå i 1 dl vispgrädde och koka upp på nytt
4. Koka sakta i några minuter
5. Vispa ihop äggulor och 1/2 dl vispgrädde
6. Rör ner och låt sjuda utan att det börjar koka
7. Smaksätt med salt och pepper

Till detta kokade vi potatis och ångkokade morötter och ärtor. Det blev väldigt mycket sås, så den kan vi använda imorgon igen.

Bon appetit!

Ps. Om ni inte har Annas mat hemma kan ni köpa den här.

2 reaktioner till “Fiskfilé på franska”

Lämna en kommentar