Kikärtsbiffar med ugnsrostad potatis

Ingredienser:
ca 8 dl välkokta hemlagade kikärter eller 2 förpackningar kokta kikärter (à 400 g)
ca 1 1/2 msk milt flingsalt
lite svartpeppar ur kvarn
1 pressad vitlöksklyfta
ca 2 msk rivet citronskal
1/3 tsk mald spiskummin
1/3 tsk milt paprikapulver
1 ägg
2 msk maizena majsstärkelse
3 msk fint hackad bladpersilja eller koriander
smör plus oliv- eller rapsolja till stekning

12-15 Potatisar (eller/och rotfrukter)

Gör så här:
Potatis:
Skala och klyfta. Strö ut i långpanna. Ringla olivolja över och krydda med lite salt och örter (t.ex. rosmarin och timjan). Blanda ihop potatis, olja och kryddor något. Ugnsrosta i 225-250 grader.
Biffar:
Häll de kokta kikärtorna i en sil och spola igenom dem med kallt vatten. Låt rinna av väl. Mosa eller mixa kikärterna i matberedare eller med stavmixer. Smaksätt med salt, peppar, spiskummin, paprikapulver, pressad vitlök och rivet citronskal. Rör till sist ner ägg, maizena och persilja och blanda till en tjock smet.

Forma eller klicka ut smeten till platta biffar och stek dessa i cirka 3 minuter på varje sida i lika delar smör och olja och på medelvärme. Vänd inte biffarna för tidigt, de måste hinna stabilisera sig först. Servera med klyftpotatis. Och kanske citron och grekisk yoghurt eller raita med mynta.

Annonser

5 thoughts on “Kikärtsbiffar med ugnsrostad potatis”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s