Kanelbullar

Mat 301

Liten frys till trots bakade vi kanelbullar. Receptet kommer från fiffiga systrar och heter Mammas kanelbullar. Baka och smaka. Vi tog mer smör än vad ursprungsreceptet sa, det räckte inte annars tyckte vi. Väldigt gott blev det!

Ugn: 250 grader

Ingredienser, för ca. 40 småbullar:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
850 g (ca 1,4 l) vetemjöl

Fyllning
150 g rumsvarmt smör (snåla inte på smöret)
1 dl strösocker
2 msk kanel
2 msk kardemumma

Pensling
1 ägg
Pärlsocker

Under produktion, med rumstempererat smör som är aningens knivigt att bre ut.
Mat 300

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt).
Smula ner jästen i en degskål på 3-4 liter. Häll över degvätskan och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt och kardemumma.
Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått (skaka inte måttet) eller väg det på en våg. Tillsätt mjölet men spara lite till utbakningen.

Arbeta degen kraftigt, ca 5 min med maskin eller 10 min för hand, tills degen känns smidig utan att ”kleta”.
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.

Knåda därefter degen smidig på mjölat bakbord (vår var redan smidig innan, så det blev inte så mycket knådande). Dela degen i fyra delar. Kavla ut varje del till en avlång ”kaka”.
Klicka ut smör på kakan och bred ut så att det täcker hela kakan. Strö över kanel, kardemumma och strösocker. Ska du skära bullarna i rulltårtsstil gör så här: rulla ihop till 4 längder. Skär rullen i 10 delar och lägg antingen med snittytan uppåt. Ska du göra snurror gör istället så här: vik degen på mitten (ingen rulle alltså) så att kanel/sockeryta hamnar mot kanel/sockeryta (med andra ord: ta två av hörnen och vik degen över sig själv). så att det blir en hälften så stor avlång kaka. Skär smala strimlor i denna deg och sno ihop till snurror.

Lägg i bullformar eller på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckta i 40 min.

Pensla bullarna och strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 250 grader, 5-8 minuter.
Låt svalna under bakduk (kökshandduk)

Snurror:
Mat 303

Rulltårteformade bullar:
Mat 304

Annonser

2 thoughts on “Kanelbullar”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s