Idag lagade vi fredagens matrecept i skuggan av tisdagens nyhet om den rödlistade räkan. Vi hade köpt Grönländska räkor som var fångade i Nordvästra Atlanten och som var MSC-märkta, men jag misstänker att även de räkorna kommer att mista sin MSC-märkning?
Oavsett vilket så blev jordärtskockssoppan helt gudomligt god. Den seglar absolut in på listan över våra absoluta favoriträtter!
Ingredienser:
500 g jordärtskockor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk majsolja
8 dl vatten
1 dl torrt vitt vin
2 grönsaksbuljongtärningar
3 dl grädde
1/2 tsk salt
1 1/2 krm vitpeppar
Chiliräkor
ca 500 g räkor med skal (OBS! Se WWF:s hemsida för att hitta en räka som kommer från ett hållbart bestånd)
olja till stekning
2 msk sweet chilisås
2 msk finhackad persilja
Gör så här:
Skala och skär jordärtskockorna i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i olja utan att det tar färg.
Häll på vatten och vin. Tillsätt buljongtärningarna. Låt koka tills jordärtskocksbitarna är mjuka, ca 15 minuter.
Mixa med stavmixer direkt i kastrullen. Tillsätt grädde och smaka av med salt och vitpeppar. Låt koka upp.
Chiliräkor: Fräs räkorna hastigt i lite olja. Vänd ner sweet chilisås och persilja.
Fördela soppa i skålar och toppa med räkor.
Soppan kan lagas en dag i förväg. Förbered räkorna, men stek dem strax före servering.
Ursprungsreceptet kommer från ica.se och finns med på vår veckomatsedel
Varför misstänker du att de kommer förlora MSC-märkningen? Jag är tyvärr inte så insatt i den frågan.
Ser verkligen gott ut 🙂
Ser verkligen gott ut. Snor receptet på en gång. Tack så mycket.
Det blev oerhört gott, topp 10. Tänk på att välja rätt räkor bara …
Det ska jag.
Lunchsoppan är uppäten. Jättegod blev den. Rätt sorts räkor också. 🙂
Visst blev den god! En ny soppfavorit här hemma.