Vegetarisk lasagne med röda linser och spenat

2014-01-29 18.09.53

Denna vecka lider nu så sakteliga mot sitt slut. Vi hann varken göra veckomatsedel eller handla. Istället har vi länsat kylskåpet och försökt laga soppa på en spik. Förvånande är att denna ruggigt goda lasagne lyckades bli till trots sinande kylskåp. Inspirationen kom från Helena mitt i smeten och nästa gång måste vi prova originalreceptet som har fått MÅNGA gillande kommentarer.

Vår variant kommer här
ca. 6 portioner

Röd sås:
4 morötter
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1/2 röd chili
1 msk olja
1 dl röda linser
2 burkar krossade tomater (a 400 g)
2 dl creme fraiche (alt. matlagningsgrädde, alt. grädde)
2 tsk salt
1/2 tsk socker
1 krm nymalen svartpeppar
ca. 2 tsk torkad basilika

Fyllning:
150 g fryst bladspenat (tina innan användning)
8-10 lasagneplattor
150 g riven ost att strö över (riv ost så att det täcker lasagnen)

Skala morötterna och skär dem i korta stavar. Skala lök och vitlök och hacka dem fint. Hacka även chilin fint. Fräs lök, vitlök och chili mjuk i oljan (genomskinlig, den ska inte få färg). Tillsätt tomatkross, creme fraiche, morötter, torkad basilika, salt, socker och peppar. Låt allt puttra i 10 minuter. Rör sist ner de röda linserna i röran.

Fördela 1/3 av den röda såsen i en ugnssäker form. Tina spenaten (krama ut all vätska) och strö över hälften av den. Täck med ett lager lasagneplattor. Varva med ett nytt lager röd sås, spenat, och lasagneplattor. Överst ett lager röd sås och riven ost. Gratinera i ugnen på 225 grader i 25 minuter. Servera med en god sallad.

Det blev även till en god matlåda. För dig som inte gillar matlådor i plast så har IKEA nya? matlådor i glas (med plastlock), och en sådan fick den överblivna lasagnen inviga.

2014-01-29 18.21.17

Smaklig måltid!

Annonser

6 thoughts on “Vegetarisk lasagne med röda linser och spenat”

  1. Är linserna färdigkokta eller kör du i torra?
    Vågar inte chansa nu med förkokta lasagnplattor utan fegar o kokar linserna först en stund.

  2. Tillbaka och leta i minnesbanken … Jag hade bara i linserna precis på slutet i den röda röran. De blir så snabbt klara så det fungerade bra i lasagnen. Men om du har förkokta lasagneplattor så är det säkert bäst att förkoka linserna lite. Jag tänker att om röda linser blir klara fort så blir väl förkokta eller färska lasagneplattor klara ännu snabbare? Hoppas det gick bra och blev gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s