Chevrégratinerade gul- och rödbetor med päronchutney och rostade hasselnötter

IMG_3759

Ett mycket trevligt och lyxigt recept för att förgylla helgen:
Ingredienser
8 st gulbeta, stora
8 st rödbetor, stora
300 g chevre
2 st päron, mogna
1 msk smör
1 dl hasselnötter, grovt hackade
1 st knipplök
2 dl vatten
2 msk ingefära, riven, färsk
2 msk citronsaft
1 msk strösocker
1 msk balsamvinäger, vit
2 msk honung
0,5 chilifrukt, grön, hackad
olivolja
havssalt

Tillagning
1. Skala och skiva betorna tunt på mandolin eller med kniv.
2. Lägg i varsin gryta.
3. Slå på vatten så att det precis täcker, salta.
4. Koka lätt i ett par minuter.
5. Känn på betorna, smaka, det skall vara ett visst tuggmotstånd.
6. Slå av och kyl av med kallt vatten.
7. Blanda i olivolja salta och peppra.
8. Lägg upp konstnärligt, varierat med gula och röda betor på ett olivoljesmörjt ugnssäkert fat.
9. Smula över chevrén, klicka på päronchutney.
10. Gratinera tills osten har fått färg på 225 grader, ca 10 minuter.
11. Strö över de rostade hasselnötterna, ringla över honungen, repa och garnera med timjan.
12. Dra ett par tag med svartpepparkvarnen över anrättningen.
13. Servera direkt från fatet.

Päronchutney
1. Skala och skär päron i små bitar.
2. Skala och skiva lök.
3. Smält smör, sautera lök och päron .
4. Tillsätt socker, balsamvinäger, vatten och citronsaft.
5. Koka ihop i ca 15 min.
6. Smaka av med chili, ingefära och havssalt.
7. Låt småputtra ytterligare 1 min.

Rostade hasselnötter
Hacka nötterna grovt och rosta dem i en lagom torr het panna,
De ska bli gyllenbruna.

Vi blandade polka-, gul och rödbetor i samma kastrull, så det mesta blev läckert rosa 🙂 Det fungerade bra med vanlig gul lök och röd chili i stället för grön. Snåla inte med ingefäran!

IMG_3763

Hoppas ni får en trevlig arbetsvecka. Detta får oss osökt att tänka på The Countess of Grantham i Downton Abbey:s oneliner: What is a Weekend?

Annonser

2 thoughts on “Chevrégratinerade gul- och rödbetor med päronchutney och rostade hasselnötter”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s