Vietnamesiska smaker, ljuvligt gott!

Våra vänner bjöd oss på en nyårsförrätt som hette duga. Vietnamesiska rullar med dipsås från Hanoi. Vi kan bara instämma i Anna Bergenströms ord: vackert, fräscht och gott!

mat 155

Vietnamesiska rullar

Rispappersrullar (Rice-paper rolls) fyllda med grönsaker, nudlar och räkor.

Ingredienser (20 rullar):
100 g tunna risnudlar
20 rundlar av rispapper
40 räkor, skalade
8 stora fina grönsalladsblad i breda strimlor
2 dl morot, i strimlor
färska myntablad
färsk koriander
2 dl böngroddar

Börja med detta:
Koka upp 2 liter vatten och tillsätt 1 tsk salt. Lägg i risnudlarna när vattnet kokar ordentligt. Ställ genast åt sida och låt dra under lock i 3-4 minuter eller tills nudlarna är mjuka. Häll då upp dem i en ett durkslag och spola igenom med kallt vatten. Låt rinna av väl och ställ åt sidan.

Förbered räkor och grönsaker. Det går att grovriva morot och rättika i maskin, men resultatet blir absolut vackrast om man skär för hand i smala strimlor, tunna som tändstickor.

Rispappersrundlarna måste fuktas så att de mjuknar och blir följsamma. Doppa ner en rundel i taget i varmt men inte kokande vatten. Låt rinna av väl. Lägg så ut rundlarna, sida vid sida, på köksbänken.

Fyll så här:
Placera fyllningen lite nedanför mitten av varje rundel. Börja med ett par räkor, lite nudlar och så strimlad sallad. Sedan morot och/eller rättika, mynta och färsk koriander. Gärna också några böngroddar.

Vik in båda sidorna av rispappret (mot fyllningen) och rulla ihop det hela som en vårrulle. Skär sedan varje rulle i 2 delar på snedden. Låt rullarna ligga under en fuktig, väl urvriden handduk fram till serveringen (rispapper torkar lätt).

Servera med dipsåsen från Hanoi (se recept nedan), yummi!

mat 153

Dipsås från Hanoi (vietnamesisk dipsås)

Ingredienser:
1 vitlöksklyfta
1/2 röd eller grön chilipeppar el. 1 liten thaichili
lite morot eller gurka
2 msk mild risvinäger eller äppelcidervinäger
2 msk fisksås
2 msk pressad lime
2 tsk socker
6 färska myntablad

Gör så här:
Finhacka vitlöken och chilin. (Kärna ur chilin om du inte vill ha såsen stark, låt kärnorna sitta kvar om du föredrar lite hetta.) Skär 1/2 liten morot i små tunna strimlor och/eller hacka lite gurka i minimala kuber.

Blanda allt utom mynta, gurka och morot i en liten skål eller i ett glas, se till att sockret löser sig ordentligt. Lägg i strimlade myntablad, morotsstrimlor och gurkkuber. Servera såsen i små separata skålar.

Recepten kommer från vår mathusgud Anna Bergensström och hennes kokbok Kärlek, oliver och timjan.

Annonser

6 thoughts on “Vietnamesiska smaker, ljuvligt gott!”

      1. Tack! Det finns två vietnameser som har en kina/thai restaurang i Ängelholm där jag bor. Försöker få dem att servera färre av de andra rätterna och lägga till några vietnamesiska 🙂 Än har jag tyvärr inte övertalat dem.
        Allt gott till dej!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s