Saffranspannkaka GOTT!

Annas bilder recept 133

För någon som är svag för ostkaka med sylt och grädde, är denna efterrätt en riktig höjdare. Passar bra i juletid, men kan helt klart avnjutas även under årets andra dagar. Efterrätten är enkel att göra, men tog lite tid. Perfekt att göra dagen innan för att sedan värma i ugnen, går även att djupfrysa.

Ingredienser:
1 dl runda risgryn (grötris)
2 dl vatten
1 kryddmått salt
3 dl vispgrädde
5 dl mjölk (3 %)
50 g sötmandel
1/2 g (= 1 kuvert) saffran
3/4 dl strösocker
4 ägg

Annas bilder recept 132

Gör så här:
Koka upp risgryn, vatten och salt och låt sjuda sakta under lock i 10 minuter. Späd sedan med grädde och mjölk och koka till en gröt under lock och på lägsta möjliga värme i 30-40 minuter. Smörj en ugnsform generöst (vi hade en som var nästan 20 * 30 cm) och förbered under tiden övriga ingredienser.

Skålla och skala mandeln genom att lägga den i kokande vatten i ca en minut så att skalet bubblar sig, häll av vattnet och skölj mandlarna med kallt vatten, därefter går det lätt att ta bort skalet. Hacka mandeln och lägg ner den i den färdiga gröten. Blanda också ner saffran och socker. Låt gröten svalna. När gröten har svalnat är det dags att röra ner äggen. Späd eventuellt med extra mjölk (1-2 dl) om smeten verkar alltför tjock.

Häll smeten i den smorda formen. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter eller tills saffranspannkankan är fast i konsistensen och fått fin färg.

Servera ljummen med vispad grädde och sylt. Vår sylt bestod av sommarens blåbär (från frysen) som kokades tillsammans med lite socker. Ska du värma kakan i efterhand, sätt ugnen på 175 grader och värm i ca 15 minuter.

Lycka till!

Annonser

4 thoughts on “Saffranspannkaka GOTT!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s