Tian – provençalsk grönsaksgratäng

IMG_0649

Definition of tian in English

tian
Pronunciation: /tjɑ̃/
noun (plural pronunc. same)
a dish of sliced vegetables cooked in olive oil and then layered in a dish and baked au gratin.
a large oval earthenware cooking pot traditionally used in Provence.

Origin:

Provençal, based on Greek tēganon ‘frying pan’

IMG_0645

1 st aubergine
1 st squash
2 st paprika
2 st gul lökar
4 st vitlöksklyftor
3 st tomater
1 dl olivolja
2 dl parmesanost, riven
1 msk färsk timjan, hackad, eller 1 tsk torkad
flingsalt
nymald svartpeppar

1. Sätt ugnen på 175 grader. Skär aubergine och squash i en centimeter tjocka skivor på längden.

2. Skär paprikorna i så stora bitar som möjligt på längden. Skiva löken och vitlöken. Skär tomaterna i skivor.

3. Hetta upp lite olja och stek allt utom tomaterna var för sig så det får lite färg.

4. Bottna en rund form med löstagbar kant med aubergine, squash och paprika. Salta och peppra och lägg på lite parmesanost och timjan. Fortsätt med löken och strö på mer parmesan och timjan.

5. Toppa med tomaterna och vitlöken. Tryck till lätt och ställ in mitt i ugnen ca 50 minuter. Låt tianen svalna i formen och skär den sedan i tårtbitar.

IMG_0647

Läs mer på svd.se och Tasteline.

Annonser

One thought on “Tian – provençalsk grönsaksgratäng”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s