Hasselnötsbröd

IMG_3261

Det här brödet ser inte mycket ut för världen, och anledningen till detta är att degen glömdes bort och jäste följaktligen ungefär två timmar för länge. Livspussel, småbarnsföräldersyndromet, ungdomsdemens … you name it.

Istället hamnade degen ytterligare en gång på bakbordet, och jäste därefter ca 45 minuter till innan det åkte in i ugnen. Resultatet blev mer än skapligt med tanke på allt som blev upp och ner och bak och fram.

Ingredienser:

Ett paket jäst
7 dl vatten
1 msk rapsolja
2,5 tsk salt
2 dl grovt rågmjöl
13–15 dl vetemjöl
1 dl hackade hasselnötskärnor

Blanda ihop allt, ta i rågmjölet för vetemjölet. Låt degen jäsa 1 timme (om du kommer ihåg) … Lägg det den sedan på bakplåtspapper, sätt på ugnen på 250 grader och jäs ytterligare 30 minuter. Grädda 15 minuter, sänkt till 175 grader och grädda ytterligare 20 minuter.

Have fun!

Ps. Receptet är inspirerat av Tulla Grünbergers fantastiska brödbok Matbröd. Läs mer om den här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s