Pankopanerad torsk och potatisgratäng, mums!

IMG_3097

I kväll blev det pankopanerad torsk, potatisgratäng, det sista av raitan, sallad och ångkokade morötter. Samtidigt bakade jag och sonen kakor. Inte illa en vanlig tisdagskväll. Och dessutom hade vi varit ute på skogspromenad med vår pescetariske, fyrbente vän i två timmar.

Här kommer recepten.

Den pankopanerade torsken hittade vi på Cookie Crumble. Kul matblogg.

1 paket torskfiléer (givetvis krokfångade och MSC-märkta)
3 msk vetemjöl
1 uppvispat ägg
1,5 dl pankoströbröd
salt, vitpeppar

Blanda vetemjöl med lite salt och peppar. Vänd fisken först i vetemjöl, sedan i ägg och sist i pankoströbröd. Stek fisken knaprig och gyllene på båda sidor.

För potatisgratängen följde vi vår bibel, Anna Bergenströms Annas mat:

Ca 12 medelstora råa fasta potatisar
2 msk rumsvarmt smör till formen
2 finhackade vitlöksklyftor
2–3 dl lagrad riven ost
Salt och vitpeppar
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde

Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Riv osten grovt. Värm ugnen till 200 grader. Varva potatisskivor och hälften av osten och vitlöken i ett stort ugnsfat. Underst och överst ska det vara potatis. Salta och peppra mellan varven och höll över mjölk och grädde. Strö ost överst.

Sätt in potatisgratängen mitt i ugnen och grädda 50–60 minuter.

Läs här om raitan.

IMG_3098

Det hela blev mycket gott, även om raitan var aningen malplacerad i sammanhanget. Och måltiden var nog mer för föräldrarna än för barnen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s