Hemgjord pizza med pesto på sommarens sista basilikablad. Ljuvligt!

Sommarens basilikaplantor började sjunga på sista refrängen. En granne hade sått ett frö om hur gott det är att ha sin hemmagjorda pesto på pizzan. Här är resultatet. Vi gjorde dubbel sats av degreceptet, därav de två alternativen till fyllning.

Deg:
2 dl ljummet vatten (37 grader)
2 msk mjölk
1/4 (12 g) paket jäst
1/2 tsk salt
1 tsk honung
2 msk olivolja eller annan olja
5 dl vetemjöl

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Rör ut jästen med lita av vattnet samt honung och salt. Tillsätt sedan resten av vattnet, mjölk, olja och vetemjöl. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt i bunken med en träslev eller med elvisp försedd med degkrokar. Det är viktigt att den här degen blir följsam och smidig, och det blir den först efter en rejäl bearbetning. Låt sedan degen jäsa övertäckt i sin bunke i minst 40 minuter eller tills den blivit ungefär dubbelt så stor.

Förbered under tiden fyllningen.

Image

Hemgjord pesto:
1 dl mortlade eller finhackade färska basilikablad (enligt ursprungsreceptet ska det vara 3 dl.  Själv rensade jag sommarens basilikaplantor helt och hållet och det blev endast 1 dl i mortlad form och det fungerade bra.  Se bild för att få ett hum om hur mycket färsk basilika som behövs).
2 fint rivna vitlöksklyftor
1/2-1 dl malda pinjenötter (jag mortlade dem)
1 dl olivolja (i ursprungsreceptet står det 1-2 dl)
1 dl färskriven parmesanost ( i ursprungsreceptet står det 1-2 dl parmesanost)
lite smulat fingsalt efter smak

IMG_3021

Gör så här:
Blanda finmalda eller finhackade basilikablad med fint rivna vitlöksklyftor, lite smulat flingsalt och malda pinjenötter. Späd lite i taget med oljan och rör till sist ner parmesanosten. Såsen ska bli till en tjock röra. Går så klart att använda till annat än pizza!

Fyllning 1:
Hemgjord pesto (halva satsen)
1 förpackning krossade tomater (ca 390 g)
Soltorkade tomater i olja
Kapris (efter behag, kanske 1/2-1 dl)
Ost (”gul” ost, ta vad du har hemma)

Fyllning 2:
Hemgjord pesto (halv satsen)
Oliver, skivade eller hela (ta vad du har hemma, för mig blev det Zeta Olivmix (urkärnade))
Sardeller (ca 10 st, tänk på att de ger en väldig sälta så använd med måtta)
Soltorkade tomater i olja (ca. 5 st)
Kapris (efter behag, kanske 1/2-1 dl)
1-2 förpackningar mozzarella (a 125 g netto (220 g netto))
Ost (”gul” ost, ta vad du har hemma)

Baka ut pizzan:
Deg: Värm ugnen till 260-275 grader. Baka ut hela degen på i en långpanna eller dela den i 2 eller 4 bitar, beroende på hur stora pizzor du vill ha. Kavla ut degen tunt och lägg dem på smorda plåtar eller plåtar med bakplåtspapper.

Lägg på fyllning:
Fyllning 1: Bred ut krossade tomater nästan ända ut till kanten. Klicka ut pestoröran och bred ut den. Klipp soltorkade tomater över pizzan. Strö över kapris. Riv ett tunt lager ost över pizzan. Grädda i ca. 12 min.

IMG_0460

Fyllning 2: Bred ut pestoröran nästan ända ut till kanten. Klipp soltorkade tomater över pizzan. Skiva oliver (alt hela) och strö över pizzan. Strö över kapris. Sprid sardellerna jämt över pizzan. Dela mozzarellan i skivor och lägg jämt över pizzan. Riv ett tunt lager ost över pizzan. Grädda i ca. 12 min.

IMG_0458

Buon appetito!

Annonser

One thought on “Hemgjord pizza med pesto på sommarens sista basilikablad. Ljuvligt!”

  1. Vad lätt livet är som småbarnsförälder med god hemlagad mat i frysen. Nu har vi njutit av pestopizzan som uppskattades lika mycket av stora som av små. Nu får vi vänta mer än ett halvår på nästa hemodlade basilika …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s