Challebröd

Här kommer bilden:

IMG_2988

Och här kommer receptet:

2 dl hett vatten
2 msk olja
1 tsk salt
1 msk socker
3 dl ljummet vatten
50 g jäst
ca 12 dl vetemjöl
2 ägg
sesamfrön

1. Häll hett vatten över salt och olja i en bunke. Låt det svalna. Jag hällde dock i kallt vatten för att jag inte hade tid att vänta. Ner med jäst, uppvispat ägg (spara lite till att pensla ytan med), socker och vetemjöl. Knåda degen jämn och blank (tillsammans med barnen). Täck över degen och låt den vila någon timme.

2. Skär degen i fyra delar, rulla dem till ormar och fläta ihop tre av dem till en stor fläta. Dela den fjärde biten i tre delar och gör en mindre fläta. Lägg den ovanpå den stora flätan. Pensla med återstoden av äggen och strö på sesam- eller vallmofrön. Låt degen vila i 20 minuter.

3. Grädda i 230 grader i 20 minuter, sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare 15 minuter. Låt brödet ligga kvar i eftervärmen i ca 10 minuter. Obs! I vår förra ugn var detta alldeles för lång tid, och brödet blev aningen välgräddat.

Glöm inte att husfadern måste läsa en bön innan brödet delas, och efter måltiden måste ni läsa de gamla skrifterna tillsammans 🙂

(Receptet kommer från Tulla Grünbergers Matbröd.)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s