Ungskokt plattfisk, härlig husmanskost

Nu har vi varit och ätit söndagsmiddag hemma hos mormor och morfar, och mormor dammade av en gammal kokbok med nedanstående husmansrecept, ett perfekt lättlagat fiskrecept med få ingredienser och mycket smak. Förutom fisken blev löken smaskig. Obs! Var noggrann när du väljer plattfisk och läs gärna på wwf.se eller Naturvårdsverkets app vilka som är okej. I receptet rekommenderas piggvar, slätvar eller rödtunga, alla på röda listan idag, men mormor valde i stället miljömärkt rödspätta.

4 portioner

1–1 1/4 kg plattfisk
1 msk salt (eller matättika)
2 tsk salt
1 gul lök
1–2 dl vitt vin (eller vatten)
1–2 msk smör
 

Tillbehör:
Potatis, smält smör, pepparrot och ärter

Rensa fisken och gnid in den med salt och låt den ligga ca 10 minuter. Skölj den därefter väl. Gnid fisken invändigt och utvändigt med salt och lägg den i en långpanna. Skiva löken och lägg den runt om. Häll på vin och täck med små klickar av matfettet. Lägg aluminiumfolie över pannan och koka fisken i 200 °C  
Servera med kokt potatis och smält smör, eventuellt med riven pepparrot och ärter.
 
Smaklig måltid!
 

 

 

Annonser

3 thoughts on “Ungskokt plattfisk, härlig husmanskost”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s