Lax och teriyaki med gurk- och pistaschsalsa, en riktigt god kombo

IMG_0368

Ingredienser för 4 portioner:

600 g benfri lax med skinn
1 dl teriyakisås
flingsalt
nymald svartpeppar

ugnsfolie

Gurk- och pistaschsalsa:
1 gurka
1 dl pistaschnötter
1 chilifrukt
saft från 1 lime
1 tsk flytande honung
1 tsk sesamolja
2 tsk fisksås

Russinris:
4 portioner basmatiris
1/2 dl blonda russin (vi tog svarta russin, hittade inga blonda)

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.

Lax:
Riv av 2 stora ark folie och lägg dem på varandra på en ugnsplåt.
Lägg laxfilén med skinnsidan ner mitt på folien. Vik upp kanterna lite över fisken.
Häll över teriyakisåsen. Salta och peppra. Vik ihop folien så att den sluter tätt. Ställ in i ugnen i ca 20 min.

Ris:
Koka riset enligt förpackningen och blanda i russinen mot slutet.

Salsa:
Skala gurkan. Kärna ur den med en sked och skär den i centimeterstora tärningar. Hacka pistaschnötterna grovt och rosta dem hastigt i en torr panna.
Kärna ur chilin och finhacka den.
Blanda gurka, pistaschnötter och chili med limesaft, honung och sesamolja. Smaka av med fisksås.

Servera ris, lax och salsa.

(Receptet kommer från kokboken Nyfångat av Gustafsson, Tengby, Ehrs, Forslin och Holm.)

Annonser

2 thoughts on “Lax och teriyaki med gurk- och pistaschsalsa, en riktigt god kombo”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s